• Schrijf je in voor de Nieuwsbrief
  Wil je op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen bij PPM?
  Schrijf je dan nu in voor de Nieuwsbrief.

06-25071040
hnijenkamp@ppminfo.nl

Leider in beweging van Mens en Organisatie

Coaching en Advies
Coaching

Ik heb veel ervaring in het coachen en begeleiden van mensen op alle niveaus en met verschillende achtergronden. Het lukt me vrijwel altijd om tot de kern te komen en een doorbraak en/of inzicht te bereiken. Ik luister, confronteer, vraag door en tracht ‘de vraag onder de vraag’ te stellen en diepere betekenissen omhoog te halen. Ook gebruik ik bepaalde technieken (NLP, systemisch) en/of methodieken om het proces van coaching succesvol te laten verlopen.
Door coachen ondersteun ik je om jezelf te ontwikkelen, vaste patronen te doorbreken, inzichten te creëren en een actieve speler te worden. Ik vertel je niet wat je moet doen. Ik leer je wel hoe je jezelf kan sturen.

Wat is coaching?

Coachen is iemand ondersteunen om zichzelf te ontwikkelen en resultaten te bereiken. Een goede coach begeleidt je zonder dat hij je vertelt wat je moet doen. Door de intensieve persoonlijke begeleiding zal je al gauw merken dat je heel goed jezelf kan sturen.
In de eerste fase (analysefase) van coachen zal je in gesprekken erachter komen wat je sterktes, gedragspatronen en overtuigingen zijn. In de tweede fase (procesfase) ontwikkel je jouw gedrag en handelen op basis van de inzichten die je hebt verkregen.
Het grote verschil tussen training en coaching is dat bij een training je veel meer instructies krijgt om je gedrag en handelen te ontwikkelen. Door oefeningen leer je hoe je effectiever kan zijn. Bij coaching ontdek je zelf onder begeleiding van je coach wat voor jou werkt. Terwijl training gericht is op gedrag en vaardigheden, is coaching veel meer gericht op mentaliteit.
Wil je ‘zien’ hoe coaching werkt, klik dan hier of klik op de video hiernaast (De Coach in Actie).

Waarom coaching?

Coaching is een goede werkmethode om mensen verder te helpen die:

 • dreigen vast te lopen in hun functioneren;
 • een sparringpartner kunnen gebruiken;
 • net even de vaardigheid missen om specifieke ‘problemen’ aan te pakken;
 • de balans tussen werk en privé missen;
 • last hebben van onzekerheid, angsten, laag gevoel van eigenwaarde, niet meer durven;
 • zich willen verbeteren in samenwerking, communicatie;
 • het persoonlijk leiderschap willen (door)ontwikkelen;
 • een luisterend oor nodig hebben, iemand die spiegelt en inzichten kan geven;
 • geestelijke rust willen ervaren;
Advies

In mijn visie is het belangrijk om te kijken naar de samenhang tussen mensen, organisatie en processen als je veranderingen wilt bewerkstelligen. Veranderingen in je mensen zijn essentieel als je wilt dat je organisatie groeit en sterker wordt. En veranderingen in jezelf zijn essentieel als je zelf wilt groeien en sterker wilt worden. Mensen en organisaties sterker maken en leren leiderschap te ontwikkelen behoren tot mijn kerncompetenties. Ik ga als adviseur aan de slag met jouw organisatie, het managementteam, of met jou als persoon om je te helpen jouw doelstellingen te bereiken.

Ik heb inmiddels tal van organisaties succesvol geadviseerd en begeleid bij het in verbinding brengen van ambitie, visie en doelstellingen. Door te kijken naar het geheel van organisatie, processen en mensen, daar verbeterpunten in te benoemen en vervolgens doelstellingen aan te koppelen, verbetert de ‘performance’ van je organisatie.
Jij bepaalt het veranderingstraject en behoudt daarmee de regie over je organisatie en de verbeteringen die worden aangebracht.